Изпрати запитване Твоето уеб присъствие е важно!

5 стъпки за създаването на ефективен UX дизайн

Devnox Ltd. 3706 12.02.2020

UX е солидно количество работа, която трябва да се извърши доста преди сайта да стартира, по време на разработването му и след пускането му в ход.

Това означава, че трябва да се уверите, че сайтът ви се харесва на целевата аудитория, като същевременно предоставя интуитивното изживяване, което обсъдихме по-горе. За да ви помогнем да постигнете този ефект, ще споделим с Вас някои насоки, които да следвате, докато проектирате или актуализирате уеб сайта си.

Потенциални клиенти

Преди да започнете да работите върху потребителското изживяване, трябва да сте наясно за кого проектирате. Първата стъпка в разбирането на вашите клиенти е установяването на двама или трима от вашите поребители.

UX Design - Потенциални клиенти

Архетипи за вашите типични потенциални клиенти или потребители. За да си създадете потенциални клиенти, ще искате да се съсредоточите върху това кои са вашите потребители, защо са във вашия уеб сайт и какво се надяват да постигнат. Какъв е проблемът, който вие ще им решите?

Например, ако сте собственик на фирма за ремонт на климатични системи, помислете за няколко от своите „средностатистични“ или типични клиенти. Може би някой от тях е наемодател, който управлява жилищен комплекс. Този клиент е фокусиран върху получаването на бърза и на достъпни цени услуга.

Друг потребител може да е 35-годишна собственичка на дом, чийто климатик не работи правилно и тя не знае как да го поправи. Основният й приоритет е бързата услуга, която решава проблема, без излишно задаване на въпроси.

Разровете се в клиентските си записи и вижте дали можете да откриете някакви тенденции в средностатистическия си клиент или потребител. Използвайте тази информация, за да откриете своите потенциални клиенти.

Потребителски пътувания

След като вече сте запознати с вашите потенциални купувачи, помислете как те ще използват уеб сайта Ви. Определете стъпките, които ще предприемат, за да постигнат целта си. Това се нарича пътуване на потребителя и за всеки от вашите потенциални клиенти ще трябва да следвате тези стъпки:

Потребителско пътуване

Създайте вероятен сценарий, с който ще се сблъска вашият потенциален клиент - какви са техните затруднения, какви са целите им и какво искат да постигнат, като отворят вашия уеб сайт? Хазяинът в горния пример може да е получил обаждане от наемателя си в 10:00ч. за да поправи счупен климатик. Вашите клиенти трябва да знаят дали може да разчитат на Вас при необходимостта от извършването на определена належаща услуга в критичен за тях момент, какви са вашите ценоразписи и бърз начин да се свържат с вас. В посочения случай, целта на наемодателя е да се свърже с техник, който може да стигне до дома на наемателя колкото се може по-бързо.

Направете си план с възможни сценарии за всеки човек – от момента, в който посетителят се озове във вашия уеб сайт до това къде ще отиде той или тя, за да постигне целта си? За уеб сайта на ОВИК (отопление, вентилация и климатизация), като изходим от персонажа на наемодателя, неговия план вероятно ще включва начална страница -> поглеждането на услуги за спешни ремонти -> контакт. Колкото по-кратко е това пътуване, толкова по-добре.

Задайте идея на всяко действие, за да планирате траекториите - Под всяка стъпка в плана помислете как вашият уеб сайт ще помогне да се постигне съответното действие. В нашия пример бихме поставили начална страница -> страница на услугата, за да включим раздел за спешни случаи с връзка към линията за спешни контакти.

Съсредоточете се върху простия дизайн

След като разберете как трябва да протича навигацията, може да започнете да обмисляте действителния дизайн на вашия уеб сайт. Не забравяйте обаче да помислите за вашите потенциални клиенти  - вие ще проектирате с мисълта за тях!

UX Simple design

Въпреки че може да искате модерен уеб сайт, който да  включва всички най-нови тенденции в уеб дизайна, не позволявайте на дизайнът ви да действа разсейващо на посланието ви. Простотата е ключова за UX-уеб сайтовете, така че вземете предвид тези общи указания:

По-малко цветове - нямате нужда от дъга на уеб сайта си. Придържайте се към използването на два до четири цвята в своя дизайн.

Ясен шрифт - клиентите трябва да могат да четат лесно вашето съдържание, дори и на мобилни устройства, така че се уверете, че използвате лесни за четене шрифтове. Въздържайте се от прекомерната употреба на различни шрифтове. Само два или три шрифта са предостатъчни.

Функционални елементи - всички видеоклипове, анимации, графики или други елементи трябва да работят за подобряване на преживяването на потребителя или предоставянето на ценна информация. Допълнителните графики, които не служат на целта, могат да претрупат дизайна ви и да разсейват потребителя.

Стартирайте с ключовите си елементи

Когато проектирате UX на уеб сайта си, искате да подтикнете посетителите си към действие, без да сте прекалено настоятелни. Идеята е, че създавате естествен път към крайния резултат, независио от това каква е целта на вашия уеб сайт. Като поставите функциите и информацията на видно място и насочите вниманието към тези елементи, посетителите на вашия уеб сайт автоматично ще бъдат привлечени от тях. Каквито и инструменти да използвате, за да превърнете посетителите си в клиенти, независимо дали това са промоции, нови услуги или безплатни консултации, които предлагате, вие искате те да се открояват ясно и към тях да има проста връзка за насочване на посетителите ви към съответното действие.